Overdracht uitgifte aandelen

Een notariële acte voor de overdracht of uitgifte van aandelen is vereist. Je kunt als aandeelhouder jouw aandelen in eigendom overdragen aan anderen. Voor een overdracht of uitgifte van deze aandelen is een notariële akte vereist. De nieuwe eigenaar van deze aandelen wordt dan aandeelhouder van de vennootschap.

Voorafgaand een overdracht

Bij het oprichten van een vennootschap worden aandelen uitgegeven. Dit wordt geregeld tijdens een oprichtingsactie. Bij bestaande vennootschappen kunnen nieuwe aandelen worden uitgegeven of bestaande aandelen worden overgedragen. Dit verloopt via een leveringsakte van aandelen.

Voorwaarden aan een geldige aandelen overdracht

Bij een overdracht of uitgifte van aandelen is het belangrijk om alle overdrachtseisen na te leven. Daarmee voorkom je situaties waarin aandelen niet in eigendom worden overgedragen wanneer dit wel de bedoeling is. Daarom gelden er een aantal voorwaarden aan een geldige overdracht

  • Je moet beschikkingsbevoegd zijn. Dus de eigenaar zijn van de aandelen wanneer je deze wenst over te dragen.
  • De overdracht van aandelen moet altijd via de notaris plaats vinden. Deze stelt namelijk de notariële leveringsakte op en laat deze ondertekenen.
  • Afhankelijk van wat er in de statuten staat moet er goedkeuring gegeven worden op de overdracht. Er kunnen blokkeringsregelingen zijn die mogelijkheden tot overdracht beperken.
  • Er moet een schriftelijke koopovereenkomst zijn.
  • Ten slotte moet het aandeelhoudersregister worden bijgewerkt.

Betrokken partijen

Er zullen verschillende partijen moeten tekenen. De koper en verkoper en de vennootschap die de aandelen uitgeeft zullen een notariële akte ondertekenen.

Een overdracht of uitgifte aandelen regelen via Notariskantoor Novia

Heeft de vennootschap de uitgifte erkend? Dan kan de nieuwe aandeelhouder de nieuwe rechten uitoefenen. Vindt deze erkenning niet plaatst? Dan is de aandeelhouder wel houder maar heeft hij geen rechten. Dat kan betekenen dat hij geen stem- dividend- en vergaderrecht heeft. Onze specialisten adviseren je hier graag in!

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.