Levenstestament Opstellen

Soms kan het gebeuren dat je in een situatie terechtkomt waarin je jouw eigen zaken niet meer kunt regelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hersenaandoening, een lichamelijke beperking of dementie. In dat geval is het wel fijn als jouw zaken alsnog volgens jouw wensen worden geregeld.

Een levenstestament opstellen

In een levenstestament leg je jouw keuzes en wensen vast voor je eigen toekomst. Bij Notariskantoor Novia denken we graag met je mee over welke keuzes en wensen handig zijn om vast te leggen. Ook kunnen wij je helpen bij het opstellen van het levenstestament.

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wat staat er in een levenstestament?

In een levenstestament leg je vast wie jouw zaken mag regelen wanneer je niet meer wilsbekwaam bent. Deze persoon krijgt dan een notariële volmacht om namens jou beslissingen te nemen. Zo kun je in je levenstestament bepalen wie jouw financiële zaken mag regelen en onder welke voorwaarden. Hierbij kun je denken aan het betalen van rekeningen en belastingen, het verkopen van je woning wanneer je niet langer zelfstandig kan wonen, en het doen van schenkingen. Het is ook mogelijk om in een levenstestament vast te leggen wat je wensen zijn op medisch en persoonlijk vlak. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf in welke situaties je wel of niet medisch behandeld of gereanimeerd wilt worden. Ook kun je zelf bepalen hoe je bijvoorbeeld verzorgd wilt worden, hoe je wilt dat je huisdier verzorgd wordt, of hoe je wilt dat sociale contacten onderhouden worden.

Door een levenstestament op te stellen bij de notaris voorkom je dat je familieleden via de rechter toestemming moeten krijgen om je zaken te regelen wanneer je dat zelf niet meer kan. In het levenstestament kun je één vertrouwenspersoon aanwijzen die alles regelt of je kunt de taken splitsen en voor elke taak een andere vertrouwenspersonen aanwijzen. Het maakt hierbij niet uit wie je aanwijst. Het is vooral belangrijk dat je iemand aanwijst die je volledig vertrouwt.

Het verschil tussen een levenstestament en een testament

In een levenstestament leg je dus vast wie voor jou beslissingen mag nemen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent. Een levenstestament wordt dan ook van kracht tijdens je leven. Een testament daarentegen, wordt pas van kracht na je overlijden. Hierin leg je namelijk vast wat er met je nalatenschap gebeurt. Het is mogelijk om beide soorten testamenten te laten opstellen. Wil je meer weten over het opstellen van een testament? Lees dan ook eens onze pagina over het opstellen van een testament.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.