Testament opstellen bij de notaris

Heb jij al nagedacht wat er met jouw vermogen en bezittingen gebeurt na je overlijden? En heb je al besloten wie je erfgenamen zijn? Het zijn misschien geen leuke vragen, maar het is wel verstandig om hierbij stil te staan. Een testament (ook wel een ‘uiterste wilsbeschikking’ genoemd) is een notariële akte waarin je vastlegt wat er met jouw vermogen moet gebeuren na je overlijden. Bij Notariskantoor Novia denken we met je mee en helpen we je bij het opstellen van een testament.
 

NEEM CONTACT MET ONS OP


De voordelen van een testament opstellen bij de notaris

Maak je geen testament? Dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Wanneer je toch liever zelf bepaalt hoe de erfenis verdeeld wordt, dan is het aan te raden om dit in een testament vast te leggen. Zo weet de notaris na jouw overlijden precies wat je wensen zijn. De notaris zorgt er dan ook voor dat jouw wensen precies zoals jij dat wilt worden uitgevoerd.

Zijn jij en je partner niet getrouwd? Dan kun je in jouw testament jouw partner als erfgenaam aanwijzen. Zijn jullie wel getrouwd maar hebben jullie geen kinderen? Ook dan kan het verstandig zijn om een testament op te maken. De wet bepaalt namelijk dat je nalatenschap volledig naar je partner gaat wanneer je komt te overlijden. Maar wanneer vervolgens je partner overlijdt, gaat al het vermogen naar zijn familie. Wil je dit niet, dan is het verstandig om in je testament op te nemen dat in een dergelijke situatie jouw familie ook een deel krijgt.

Tweetrapstestament

Zijn jij en je partner getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap en hebben jullie wel kinderen? Dan bepaalt de wet dat je kinderen hun erfdeel niet meteen in handen krijgen. Om ervoor te zorgen dat je partner in jullie huis kan blijven wonen en geld van de rekening kan halen voor dagelijks levensonderhoud, mag je partner het erfdeel van je kinderen gebruiken. Over het erfdeel van de kinderen moet echter wel erfbelasting betaald worden. Wanneer je wilt dat je kinderen hun erfdeel meteen ontvangen, kun je dit aangeven in je testament.

Ook om fiscale redenen kan het gunstig zijn om een testament op te maken. Zo kun je met een tweetrapstestament je partner je enige erfgenaam maken en worden je kinderen tijdelijk onterfd. Je partner is dan wel verplicht om het erfdeel voor je kinderen alsnog aan hen na te laten na zijn of haar overlijden. Zo voorkom je dat je kinderen zowel na jouw overlijden als na het overlijden van je partner erfbelasting moeten betalen.


Legaat

Het is ook mogelijk om in je testament een legaat op te nemen. Een legaat is een speciaal deel van de erfenis die je aan een bepaalde persoon nalaat. Zo kun je in je testament bepalen dat je bijvoorbeeld een meubelstuk, een auto, een huis, sieraden of een som geld aan een bepaald iemand nalaat. Maar je kunt ook een legaat in je testament laten opnemen dat een goed doel een geldbedrag uit je nalatenschap ontvangt.


Het Centraal Testamenten Register

Wanneer jouw testament is ondertekend, wordt deze geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register. Het testament zelf wordt bewaard in een kluis. De inhoud van je testament wordt dus niet geregistreerd, maar alleen het feit dat je een testament hebt gemaakt en op welke datum. Het Centraal Testamenten Register is niet openbaar. Het mag alleen geraadpleegd worden op het moment dat het overlijden is vast komen te staan.

Wil je je testament wijzigen? Dan is dat alleen mogelijk door een nieuw testament op te stellen bij de notaris.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.