NOTARIS HUWELIJKSE VOORWAARDEN
Trouwen is een belangrijke gebeurtenis in je leven. Het regelen van zaken zoals de locatie, de datum en de taart is natuurlijk erg leuk. Er zijn echter ook een aantal belangrijke zaken die misschien minder leuk zijn, maar wel je aandacht verdienen.
Huwelijkse voorwaarden opstellen bij de notaris
Heb je bijvoorbeeld al nagedacht of je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt of toch liever bij de notaris huwelijkse voorwaarden opstelt? Bij Notariskantoor Novia geven wij jou en je partner persoonlijk advies over wat handig is om vast te leggen in jullie situatie. Ook helpt onze notaris je bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden.
De Wet Beperkte gemeenschap van goederen
Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Valt je trouwdatum dus na 1 januari 2018, dan trouw je niet langer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, zoals hiervoor het geval was. Ben je al voor 1 januari 2018 getrouwd, dan verandert er voor jou niets.
Wat betekent in beperkte gemeenschap van goederen trouwen?
Ga je trouwen en heb je van tevoren niets geregeld, dan bepaalt de wet dat je automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al jouw persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het aangaan van je huwelijk had, van jou alleen blijven. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die je voor of tijdens je huwelijk ontvangt. Bezittingen en schulden die je na het trouwen krijgt of opbouwt, wordt van jullie samen.
Besluiten jij en je partner om te gaan scheiden? Dan krijgt ieder zijn of haar eigen bezittingen, schulden, erfenis en schenkingen plus de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Om een goed overzicht te houden welke spullen van wie zijn, is het wel van belang om een goede administratie bij te houden.
Het voordeel van huwelijkse voorwaarden
Willen jij en je partner zelf bepalen wat jullie wel en niet samen delen? Of willen jullie juist dat alles gezamenlijk is en in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan leg je dit vast door bij de notaris huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. In deze voorwaarden bepaal je zelf welke bezittingen en schulden van jullie samen zijn en welke persoonlijk.
Zo kun je ervoor kiezen dat de bezittingen die je tijdens het huwelijk krijgt of opbouwt, toch van jou blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw spaargeld. Ook kun je met huwelijkse voorwaarden ervoor zorgen dat jouw eigen bedrijf van jou blijft. Tegelijkertijd zorg je er zo voor dat je partner beschermd is tegen eventuele schuldeisers van jouw bedrijf. Ga je toch uit elkaar? Dan hoef je de waarde van je bedrijf niet te delen en kan het bedrijf gewoon door blijven gaan.
Kies je er liever voor om alles te delen, dan bepaal je in de huwelijkse voorwaarden dat alle bezittingen en schulden van jullie samen zijn. Dat geldt dus ook voor alles wat vóór jullie huwelijk van jou persoonlijk was.
Heb je een hulp nodig bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden en ben je op zoek in naar een notaris in Amerongen, Veenendaal of Ede?