Mediation Veenendaal

Heb je ruzie met je ex-partner over de omgang met jullie kinderen? Of heb je een conflict over de toekomst van een familiebedrijf? Dan wil je dat vast zo snel mogelijk opgelost hebben. Vaak is de ruzie echter al zo hoog opgelopen, dat je zelf de oplossing niet meer kunt zien.

Mediator in Veenendaal

Bij Notariskantoor Novia is het ook mogelijk om een notaris als mediator in te schakelen. Onze notaris en MfN-registermediator mr. H.J. Vink-van der Klift helpt bij conflicten door onpartijdig te bemiddelen tussen jou en degene met wie je een conflict hebt. Zo zorgt onze mediator ervoor dat alle partijen tevreden uit het conflict komen.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij partijen die een conflict hebben samen op zoek gaan naar een oplossing met behulp van een mediator. Het grote verschil met advocaten en rechters is dat de mediator geen standpunt inneemt. Daarnaast bedenkt de mediator geen oplossingen en neemt hij of zij geen beslissingen. Wat de mediator wel doet is jou en de tegenpartij begeleiden bij het vinden van een geschikte oplossing. Hierbij kiest de mediator geen partij, maar blijft juist onafhankelijk en neutraal. Zo zorgt de mediator ervoor dat er voor zowel jou als de tegenpartij acceptabele afspraken worden gemaakt.

De voordelen van mediation

Mediation heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gerechtelijke procedure:

  • Het proces van mediation verloopt sneller dan een gerechtelijke procedure.
  • Mediation is vaak goedkoper dan een gerechtelijke procedure.
  • Door de deskundige begeleiding van de mediator komt iedereen aan het woord tijdens de gesprekken en heeft iedereen inspraak.
  • Omdat je samen naar een oplossing zoekt, zal deze beter bij je passen. Bij een gerechtelijke procedure kan de rechter je een oplossing opleggen. De kans is daardoor groter dat deze oplossing minder goed bij je past.
  • De kans dat je na afloop nog met de tegenpartij door één deur kan is groter dan bij een gerechtelijke procedure.

De notaris als mediator

De (kandidaat-)notaris is bij uitstek geschikt om als mediator op te treden bij conflicten. Een notaris speelt namelijk een belangrijke rol bij zowel het voorkomen van juridische geschillen als het oplossen daarvan. Het voordeel van een notaris als mediator, is dat er direct een notariële akte opgesteld wordt. Deze akte heeft dezelfde rechtskracht als een vonnis van een rechter. Dit betekent dat wanneer jij of de tegenpartij niet doet wat er volgens de afspraken gedaan moet worden, de ander zonder tussenkomst van een rechter beslag kan leggen. Met een notariële akte dwing je dus makkelijker de gemaakte afspraken af.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een notariële akte op te stellen wanneer de mediation niet is begeleid door een notaris, maar door een andere mediator. Het is dan wel belangrijk dat er na afloop van de mediation een vaststellingsovereenkomst is opgemaakt. Deze overeenkomst kan vervolgens bij de notaris worden vastgelegd in een notariële akte.

Notariskantoor Novia werkt volgens de richtlijnen voor mediation die door het MfN-register zijn opgesteld. Meer informatie over deze richtlijnen vind je hier.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.