Notariële akte van verdeling

Wanneer je gaat scheiden is het verstandig om een notariële akte van verdeling te laten opstellen. Hierin leg je de afspraken tussen jou en je ex-partner vast. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van jullie bezittingen en jullie woning. Of aan de verdeling van de zorg voor jullie kinderen. Notariskantoor Novia helpt jou en je ex-partner om de scheiding zo goed mogelijk door te komen en legt jullie afspraken vast in een notariële akte van verdeling.

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

 

 

Wanneer stel je een notariële akte van verdeling op?

Wat je moet regelen bij een echtscheiding is onder andere afhankelijk van de afspraken die jij en je partner hebben gemaakt bij jullie huwelijk. Zijn jullie getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Dan staat er voor een deel al vast wat ieders persoonlijke bezittingen (en schulden) zijn.

Zijn jullie daarentegen getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, dan moeten alle bezittingen gelijk verdeeld worden. Dit geldt ook voor een gemeenschappelijke woning. In geval van scheiding moet de woning toebedeeld worden aan één van de partijen. Dit kan alleen middels een notariële akte van verdeling gebeuren. Andere zaken die belangrijk zijn om te regelen zijn bijvoorbeeld de hypotheek en eventuele verzekeringspolissen, afspraken over een eigen bedrijf, de verdeling van pensioenaanspraken en afspraken over alimentatie.

Ouderschapsplan

Hebben jij en je partner samen kinderen die minderjarig zijn? Dan moet je ook een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan leg je vast wie welke zorg voor de kinderen op zich neemt en hoe jullie contact met elkaar houden. Wanneer de kinderen oud genoeg zijn, mogen zij ook hun mening geven over de inhoud van het ouderschapsplan. Zodra het ouderschapsplan opgesteld is, moet deze nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Zonder ouderschapsplan zal de rechter namelijk geen echtscheiding uitspreken.

Mediation

Soms lukt het niet om met je partner tot goede afspraken te komen. Vooral wanneer jullie kinderen hebben en het noodzakelijk is om contact met elkaar te houden, is het belangrijk dat jullie er samen uit komen. In dat geval is mediation een goede oplossing. Een notaris heeft een onpartijdige rol en is daarmee bij uitstek geschikt om de gesprekken tussen jullie te begeleiden. Een notaris als mediator heeft bovendien als voordeel dat er na afloop van de mediation direct een notariële akte van verdeling opgesteld kan worden. Bij Notariskantoor Novia bieden wij ook mediation aan. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

LEES MEER OVER MEDIATION

NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.