Splitsingsakte

Wil je een deel van je huis verhuren of verkopen? Door je perceel, woning of het gebouw waarvan je eigenaar bent te splitsen, kun je ervoor zorgen dat er nieuwe kadastrale gedeelte(n) ontstaan. Deze gedeelten kun je daarna afzonderlijk verkopen of verhuren. Notariskantoor Novia geeft je juridisch advies en kijkt wat de mogelijkheden voor jou zijn. Ook stellen wij de splitsingsakte voor je op wanneer je besluit je woning te splitsen.
 

NEEM CONTACT MET ONS OP


De splitsing kan in sommige gevallen worden bereikt door uw woning of perceel gedeeltelijk aan de nieuwe eigenaar over te dragen. In andere gevallen moet het perceel, de woning of het gebouw in appartementsrechten worden gesplitst.
 

Gedeeltelijke overdracht

Bij een gedeeltelijke overdracht van uw woning of perceel komt er vaak meer bij kijken dan bij een ‘gewone’ overdracht. De woning of het perceel is vaak namelijk niet helemaal perfect te splitsen én er moeten gebruiksafspraken worden gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over het voetpad, de brandgang of een gezamenlijke toegang. Deze afspraken worden ook wel erfdienstbaarheden genoemd.

Wij adviseren je over de onderverdeling van de twee of meer nieuwe gedeelten die je aan de nieuwe eigenaar of eigenaren overdraagt. Ook leggen wij de afspraken voor je vast in een notariële akte en regelen wij bij het Kadaster de uitmeting van de nieuwe gedeelten.
 

Splitsing in appartementsrechten

Moet jouw perceel, woning of gebouw in appartementsrechten worden gesplitst, dan moet er nauwgezet een procedure worden gevolgd. In deze procedure mogen geen stappen overgeslagen worden. Het is daarom verstandig om in een vroeg stadium de notaris aan te haken om alle zaken goed te regelen. Een aantal belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld:

  • Het vragen van toestemming aan de bank die de hypotheek heeft;
  • Het aanvragen van de uitmeting, complexnummers en andere zaken bij het Kadaster;
  • Het aanvragen van de goedkeuring van de splitsingstekening bij het Kadaster.
     

Wat staat er in een splitsingsakte?

De splitsingsakte of akte van splitsing is een notariële akte waarin staat hoe een gebouw is opgedeeld in appartementen. De splitsingsakte bevat niet alleen een splitsingstekening, maar ook een splitsingsreglement. Hierin worden een aantal zaken aangegeven:

  • De rechten en plichten van de eigenaren van de appartementen
  • De verdeling van het stemrecht tussen eigenaren van de verschillende appartementen
  • De verdeling van de appartementen en waar de gedeelde ruimtes zitten
  • Welk aandeel iedere eigenaar moet bijdragen aan de kosten voor het appartementengebouw

Notariskantoor Novia helpt je graag bij het regelen van alle zaken rondom het splitsen van jouw woning, gebouw of perceel. Zo stellen wij de splitsingsakte voor je op en denken we aan het aanvragen van een eventuele splitsingsvergunning.


NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.