Overdracht van aandelen

Voor de overdracht van aandelen in een B.V. is een notariële akte vereist. In de akte worden meestal enkele basisgaranties opgenomen die de koper garanderen dat hij de eigenaar wordt van de aandelen. Maar er is ook ruimte voor specifieke afspraken die verkoper en koper met elkaar gemaakt hebben.

Uitgifte van aandelen

Bij het oprichten van een B.V. worden aandelen uitgegeven. Dit wordt vastgelegd in de oprichtingsakte. Bij bestaande vennootschappen kunnen nieuwe aandelen worden
uitgegeven. Ook dat moet in een notariële akte worden vastgelegd.
 

Voorwaarden aan een geldige aandelen overdracht

Voorafgaand aan een overdracht of uitgifte van aandelen controleren wij diverse zaken in het belang van verkoper en koper. Om te kunnen garanderen dat de aandelen daadwerkelijk worden verkregen door de koper of verkrijgende nieuwe aandeelhouder checken wij met name de volgende zaken:

● Of de verkoper de eigenaar is van de aandelen;

● Hoe de verkoper de aandelen heeft verkregen;

● Of er een blokkeringsregeling in de statuten staat die moet worden nageleefd;

● Of andere aandeelhouders een voorkeursrecht hebben op nieuw uit te geven aandelen;

● Of de koopprijs “zakelijk” is, en hoe die zich verhoudt tot winst en vermogen van de vennootschap;

● Of er pandhouders of andere rechthebbenden zijn op de aandelen. Het aandeelhoudersregister geeft ons heel veel informatie. Daarom willen wij het originele aandeelhoudersregister altijd zien voordat wij een akte van aandelenoverdracht of uitgifte tekenen.

Maak een afspraakWil je een aandelenoverdracht – of uitgifte realiseren? Neem contact met ons op.  Wij adviseren je hier graag in!

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.