Na overlijden

Na het overlijden van een dierbare volgt vaak een moeilijke en verdrietige tijd. Niet alleen moet je de begrafenis of crematie regelen, je moet ook nog alle financiële zaken regelen die opeens op je pad komen. Hierdoor heb je maar beperkt de tijd om goed na te denken of je de erfenis aanvaardt of niet. Notariskantoor Novia helpt je graag door samen met jou de nalatenschap te regelen. Ook helpen wij jou bij het maken van allerlei lastige keuzes. Zo ontzorgen we jou tijdens het proces. 
 

NEEM CONTACT MET ONS OP
 

De nalatenschap aanvaarden of verwerpen

Als erfgenaam heb je de keuze om de nalatenschap zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Dit hoef je niet schriftelijk te doen. Wanneer je je namelijk gedraagt als een erfgenaam, dan geldt dat al als het zuiver aanvaarden van de nalatenschap.

Je gedraagt je als een erfgenaam als je bijvoorbeeld de eigendommen van de overledene verkoopt of weggooit. Het kan zijn dat je niet zeker weet of de overledene schulden had. In dat geval is het verstandig om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Hiermee voorkom je dat jij verantwoordelijk wordt voor de schulden. Ook zorg je er zo voor dat jouw eigen vermogen niet gebruikt kan worden om de schulden af te lossen.


De afwikkeling van de nalatenschap

De afwikkeling van de nalatenschap bestaat uit verschillende fasen. In de eerste fase wordt er een verklaring van erfrecht opgesteld. Dit is een document waarin staat wie de overledene is, wie de erfgenamen zijn en wie de nalatenschap gaat afwikkelen. In de tweede fase wordt de aangifte voor erfbelasting opgemaakt en ingediend. Welk belastingtarief je moet betalen en vanaf welk bedrag je belasting moet betalen, is afhankelijk van je relatie met de overledene. Pas nadat de aangifte voor erfbelasting is ingediend, wordt de nalatenschap verdeeld onder alle erfgenamen.
 

De tarieven voor de erfbelasting in het jaar 2022 zijn:
 

Belaste verkrijging I. Partners  I. Kinderen IA. Kleinkinderen II. Overig
tussen € 0,- en € 130.425,- 10% 10% 18% 30%
vanaf € 130.425,- 20% 20% 36% 40%

Vrijstellingen voor de erfbelasting  
Voor een partner € 680.645,-
Voor een kind met een ziekte of beperking € 64.666,-
Voor een (pleeg-)kind € 21.559,-
Voor een kleinkind € 21.559,-
Voor een ouder € 51.053,-
Voor een overige verkrijger (zoals broer of zus) € 2.274,-
Voor een ANBI of SBBI volledige vrijstelling

NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.