Koopovereenkomst opstellen

Ga je een woning kopen? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar ook spannend. Er zijn namelijk veel zaken waaraan je moet denken. De belangrijkste is misschien wel de koopovereenkomst. Bij Notariskantoor Novia nemen we je een groot deel van het geregel uit handen. Zo helpen we met de koopovereenkomst opstellen en adviseren wij jou over je rechten en plichten. Hierdoor weet je zeker dat alles goed geregeld wordt.
 

NEEM CONTACT MET ONS OP


Waarom een koopovereenkomst opstellen via de notaris? 

De koopovereenkomst (of koopcontract) is de basis voor de overdracht van de woning. Vergeet je dus iets in de overeenkomst te zetten of staat iets er niet goed in? Dan kan dat grote gevolgen hebben als je de overeenkomst al wel hebt getekend. Vaak stelt de makelaar een voorlopige koopovereenkomst op. De term ‘voorlopig’ is echter erg misleidend. Alles wat je afspreekt in een koopovereenkomst én waarvoor je tekent, is namelijk al meteen bindend. Het is dus belangrijk dat je weet welke afspraken er in de koopovereenkomst staan voordat je daadwerkelijk tekent.

De notaris kan daarbij helpen door te zorgen dat zowel de koper als de verkoper genoeg juridische informatie hebben. Zo weten jullie beide waar jullie afspraken over maken. Ook voorkom je zo dat je iets belangrijks vergeet te regelen. Denk hierbij aan de ontbindende voorwaarden of een waarborgsom. Een bijkomend voordeel is dat de notaris je kan adviseren over wat je moet doen als de andere partij de afspraken niet nakomt. 


Bedenktijd

Als je als koper de koopovereenkomst ondertekent, krijg je een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Deze bedenktijd gaat in op de dag nadat je als koper (een afschrift van) de koopovereenkomst hebt ontvangen en eindigt op de derde werkdag om 24.00 uur. Wil je als koper tijdens de bedenktijd van de koop af? Dan moet je dat vóór het einde van de bedenktijd schriftelijk laten weten aan de verkoper.
 

Koopovereenkomst inschrijven bij het Kadaster

Je kunt ervoor kiezen om door de notaris de koopovereenkomst te laten inschrijven bij het Kadaster. De verkoper kan de woning dan niet meer aan iemand anders verkopen. Ook word je beschermd tegen eventuele beslaglegging op de woning. Het inschrijven van de koopovereenkomst geeft de koper dus extra zekerheid.


NEEM CONTACT MET ONS OP

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.