Column airbnb

Beste lezer,

Sinds 1 januari van dit jaar werk ik als kandidaat-notaris bij notariskantoor Novia. Ik doe daar alles wat met onroerend goed te maken heeft.

Regelmatig word ik gebeld met een vraag. Vorige week vroeg iemand: ik ga een jaar naar het buitenland en wil mijn appartement verhuren via Airbnb. Waar moet ik rekening mee houden?

Airbnb is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. Een eigenaar van een woning kan zijn huis voor een vaak korte duur verhuren aan bijvoorbeeld toeristen. Elke particulier kan op deze manier de concurrentie aangaan met een hotel. Maar mag een eigenaar van een appartement dat ook doen? 

Als appartementseigenaar heb je met meer regels te maken dan een eigenaar van een woonhuis. Je moet namelijk rekening houden met de regels uit de splitsingsakte en het splitsingsreglement. Hier staat in dat een appartement gebruikt moet worden volgens de bestemming die daaraan is gegeven in de splitsingsakte. Meestal is dat ‘wonen’. Volgens het Hof Amsterdam valt kortdurende verhuur aan toeristen niet onder wonen. Het verhuren van een appartement via Airbnb is daarom niet altijd toegestaan.

Ook komt het vaak voor dat er een aanvullende bepaling is opgenomen met een verbod op exploitatie van het appartement als pension- of kamerverhuurbedrijf. De Rechtbank Amsterdam heeft in 2015 geoordeeld dat het verhuren van een appartement via Airbnb onder dit verbod valt.

Daarnaast moet je altijd rekening houden met het woongenot van de buren. Bewoners van een appartementencomplex mogen geen hinder veroorzaken voor elkaar. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast door de wieltjes van de rolkoffers van toeristen die steeds komen en gaan. Verder moet de verhuur ook op grond van de gemeentelijke bestemming toegestaan zijn.

Ben je van plan om je appartement tijdelijk te verhuren? Laat altijd eerst een notaris controleren of dit is toegestaan om vervelende verrassingen te voorkomen! 

Met vriendelijke groet,

mr. Mariebelle Ziade

Deel dit bericht