Hoe bescherm ik mijn huis tegen schuldeisers?

Voorkom nare verrassingen, laat je adviseren 

Je bent net je bedrijf begonnen en gaat er van uit dat alles wel goed komt. Natuurlijk denk je er liever niet over na, maar wat gebeurt er met je huis als de schuldeisers op de stoep staan? Zorg ervoor dat je niet voor nare verrassingen komt te staan en laat je adviseren door Notariskantoor Novia. Ben je geïnteresseerd in onderwerpen als erfrecht, aansprakelijkheid en de verschillende rechtsvormen van ondernemingen? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

 

NEEM CONTACT OP VOOR PERSOONLIJK ADVIES

 

Zeven vergeten startersvragen

1. Wat gebeurt er met mijn bedrijf als ik overlijd?

Wanneer je overlijdt, gaat de onderneming over op de erfgenamen. Die worden aangewezen door de wet, of benoemd in een testament. Ook kun je in je testament een specifieke persoon aanwijzen die de leiding over het bedrijf (tijdelijk) overneemt. 

2. Als de zaak failliet gaat, lopen de bezittingen van mijn partner dan ook gevaar?

Ja. Als je in de gemeenschap van goederen bent getrouwd of geregistreerd staat als partners, vallen ook alle bezittingen van de echtgenoot in het faillissement. 

3. Ben ik aansprakelijk voor de fouten van mijn compagnon?

In sommige gevallen van een VOF ben je aansprakelijk voor de fouten van je compagnon. 

4. Is een BV altijd de beste keuze?

Het voordeel van een BV is dat je persoonlijke aansprakelijkheid uit kunt sluiten. Een nadeel is dat accountantskosten hoger kunnen zijn en het belastingtechnisch soms minder voordelig is. 

5. Ken jij je compagnon even goed als je partner?

Het is belangrijk zaken vooraf goed vast te leggen. Uit elkaar gaan blijkt soms even complex als een echtscheiding. Ook ben je binnen een VOF soms aansprakelijk voor de schulden van je compagnon. 

6. Hoe bescherm ik mijn huis tegen schuldeisers?

Je kunt dit vaak alleen voorkomen door je bedrijf in een BV onder te brengen. 

7. Zadel ik mijn erfgenamen op met ondernemingsschulden wanneer ik overlijd? 

Wanneer je geen BV hebt, is dat mogelijk het geval. Erfgenamen staan dat niet machteloos: ze kunnnen ervoor kiezen de erfenis niet zomaar te aanvaarden. Je kunt in je testament iemand aanwijzen die de regia hierin neemt.

Stuur ons een mail!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.